Η Ουαλία εγκρίνει φόρο τουριστών
Η Ουαλία θα εισάγει φόρο τουριστών από το 2027, μετά από νέο νόμο που ψηφίστηκε από το Senedd, ή αλλιώς το ουαλικό κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για τα καταλύματα επισκεπτών δίνει στα τοπικά συμβούλια την εξουσία να χρεώνουν ένα νυχτερινό τέλος στους επισκέπτες.
Οι επισκέπτες που διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία, πανσιόν και καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων μπορούν να πληρώσουν 1,30 λίρες Αγγλίας (1,75 δολάρια) ανά διανυκτέρευση.
Εν τω μεταξύ, για τους ξενώνες και τα κάμπινγκ, η νυχτερινή τιμή θα είναι 0,75 λίρες Αγγλίας (1,01 δολάρια).
Ειδικότερα, η εισφορά ισχύει μόνο για διανυκτερεύσεις επί πληρωμή και όχι για ημερήσιους επισκέπτες. Επιπλέον, θα ισχύουν εξαιρέσεις για όσους διαμένουν πάνω από 31 ημέρες, για περιπτώσεις έκτακτης στέγασης και για παιδιά κάτω των 18 ετών σε ξενώνες.
Για να διευκρινιστεί, ωστόσο, ότι ο φόρος δεν θα είναι ενιαίος σε όλη την Ουαλία. Αντίθετα, κάθε τοπικό συμβούλιο πρέπει να συμβουλευτεί το κοινό και να αποφασίσει αν θα υιοθετήσει την εισφορά.
Η νωρίτερη δυνατή ημερομηνία εκτόξευσης είναι η άνοιξη του 2027, μετά από μια φάση εγγραφής στα τέλη του 2026.
Τι σημαίνει για την Ουαλία
Η κυβέρνηση της Ουαλίας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει κονδύλια για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών. Αυτές περιλαμβάνουν δημόσιες τουαλέτες, συντήρηση παραλιών, μονοπάτια και κέντρα επισκεπτών. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο φόρος θα στηρίξει επίσης τον στόχο του Cymraeg 2050 να φτάσει το ένα εκατομμύριο ομιλητές της ουαλικής γλώσσας.
“Η εισφορά είναι μια μικρή συνεισφορά που θα κάνει μεγάλη διαφορά στις κοινότητές μας, βοηθώντας στη διατήρηση και ενίσχυση των ίδιων των αξιοθέατων και των υπηρεσιών που κάνουν την Ουαλία ένα τόσο υπέροχο μέρος για να επισκεφθείτε και να ζήσετε”, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Μαρκ Ντρέικφορντ, όταν οι αρχές ψήφισαν το νόμο.
Πού θα εισαχθεί;
Ορισμένα συμβούλια, όπως το Gwynedd, το Anglesey και το Cardiff, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εφαρμογή της εισφοράς. Ωστόσο, άλλα, όπως το Νιούπορτ και το Rhondda Cynon Taf, έχουν διατηρήσει την αδιαφορία τους γι’ αυτό. Συνολικά, φοβούνται ότι θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις διανυκτερεύσεις.
Παρόλα αυτά, η υποστήριξη για τον φόρο είναι ισχυρή μεταξύ ορισμένων ηγετών του τουρισμού και των υποστηρικτών της ουαλικής γλώσσας. Για παράδειγμα, οι ακτιβιστές τον βλέπουν ως ένα βήμα προς τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ουαλίας.
Ο φόρος στον τουρισμό της Ουαλίας “επικίνδυνη κίνηση
Η κυβέρνηση της Ουαλίας εκτιμά ότι ο φόρος θα μπορούσε να συγκεντρώσει 33 εκατομμύρια λίρες ετησίως για την ανάπτυξη τουριστικών αξιοθέατων, εάν υιοθετηθεί ευρέως.
Στην καλύτερη περίπτωση, η πολιτική μπορεί να δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την οικονομία κατά 10,8 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, το μοντέλο της χειρότερης περίπτωσης προβλέπει 390 απώλειες θέσεων εργασίας και μείωση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 7,3 εκατ. λίρες.
Ειδικότερα, η Ουαλική Συμμαχία Τουρισμού προειδοποίησε ότι η εισφορά μπορεί να πλήξει τις μικρές επιχειρήσεις φιλοξενίας που ήδη αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος. Ακόμα κι έτσι, η Visit Wales υποστηρίζει ότι η επένδυση σε ποιοτικές εμπειρίες θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση των επισκεπτών.
Πώς συγκρίνεται η Ουαλία
Η Ουαλία δεν είναι μόνη της. Συγκεκριμένα, η Σκωτία θα εισαγάγει φόρο τουριστών το 2026, ξεκινώντας από το Εδιμβούργο και τη Γλασκώβη.
Από την άλλη πλευρά, η Αγγλία έχει ήδη τοπικές εισφορές σε πόλεις όπως το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Μπόρνμουθ. Είναι σαφές ότι οι φόροι επισκεπτών γίνονται τάση σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κοιτάζοντας μπροστά
Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα τοπικά συμβούλια, καθώς οι αποφάσεις τους κατά το επόμενο έτος θα καθορίσουν την ευρεία χρήση του φόρου της Ουαλίας. Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ο τουρισμός στηρίζει τις ουαλικές κοινότητες και τον πολιτισμό. Ωστόσο, ο πραγματικός αντίκτυπος -στους τουρίστες, τις επιχειρήσεις και την αναβίωση της γλώσσας- θα καταστεί σαφής μόνο μετά την εφαρμογή του 2027.
Φωτογραφία από τον Daniel Seßler στο Unsplash