Η βίζα του προγράμματος κινητικότητας νέων του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρει σε νέους την ευκαιρία να ζήσουν, να εργαστούν και να εξερευνήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Βυθίζει τους συμμετέχοντες στη βρετανική ζωή, ενώ παράλληλα αποκτούν ανεκτίμητες προσωπικές και επαγγελματικές εμπειρίες. Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βίζα, από τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας έως συμβουλές για την υποβολή αίτησης.
Τι είναι η βίζα κινητικότητας για νέους του Ηνωμένου Βασιλείου;
Η βίζα του προγράμματος κινητικότητας των νέων επιτρέπει σε επιλέξιμα άτομα να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και δύο χρόνια. Το πρόγραμμα παρέχει ευκαιρίες για απασχόληση, αυτοαπασχόληση και σπουδές, καθιστώντας το μια ευέλικτη επιλογή για όσους αναζητούν μια αξέχαστη διεθνή εμπειρία. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, απευθύνεται σε νέους ενήλικες και προωθεί τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οφέλη της βίζας κινητικότητας για νέους
Αυτή η βίζα προσφέρει κάτι περισσότερο από την ευκαιρία να εργαστείτε στο εξωτερικό – είναι μια πύλη για πολιτιστική εμβάθυνση και αυτογνωσία.
Πολιτιστική ανταλλαγή
Η διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τη βρετανική κουλτούρα. Οι κάτοχοι βίζας μπορούν να απολαύσουν διάφορα αξιοθέατα και εκδηλώσεις, όπως ιστορικά ορόσημα και ζωντανά φεστιβάλ.
Επαγγελματική ανάπτυξη
Η ευκαιρία να εργαστείτε σε ένα παγκόσμιο κέντρο όπως το Λονδίνο ή το Μάντσεστερ μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές σταδιοδρομίας και να προσφέρει πολύτιμη διεθνή εμπειρία.
Ευκαιρίες δικτύωσης
Η αλληλεπίδραση με τους ντόπιους και άλλους ομογενείς βοηθά στη δημιουργία φιλικών σχέσεων και επαγγελματικών δεσμών που θα διαρκέσουν μια ζωή.
Κριτήρια επιλεξιμότητας
Η κατανόηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας είναι απαραίτητη για να διαπιστώσετε αν η θεώρηση αυτή είναι κατάλληλη για εσάς. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Απαιτήσεις ηλικίας
Οι αιτούντες πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 30 ετών κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης. Για ορισμένες εθνικότητες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι την ηλικία των 35 ετών.
Συμμετέχουσες χώρες και εδάφη
Το πρόγραμμα θεωρήσεων για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων είναι διαθέσιμο σε υπηκόους συγκεκριμένων χωρών:
Ηλικία 18-35:
- Αυστραλία
- Καναδάς
- Νέα Ζηλανδία
- Νότια Κορέα
Ηλικία 18-30:
- Ανδόρα
- Χονγκ Κονγκ (κάτοχοι διαβατηρίου SAR)
- Ισλανδία
- Ιαπωνία
- Μονακό
- Άγιος Μαρίνος
- Ταϊβάν
- Ουρουγουάη
Τα ακόλουθα μπορούν επίσης να ισχύουν εάν είναι ηλικίας 18 έως 30 ετών:
- Βρετανοί υπερπόντιοι πολίτες
- Πολίτες των βρετανικών υπερπόντιων εδαφών
- Βρετανοί υπήκοοι (στο εξωτερικό)
Οικονομικές απαιτήσεις
Οι αιτούντες πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν κεφάλαια, με ελάχιστο υπόλοιπο 2.530 GBP. Συνήθως αρκούν οι τραπεζικές βεβαιώσεις με ημερομηνία εντός των τελευταίων 30 ημερών.
Άλλες συνθήκες
Οι αιτούντες δεν μπορούν να έχουν εξαρτώμενα τέκνα. Ομοίως, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση εάν έχουν ήδη συμμετάσχει στο παρελθόν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο.
Δραστηριότητες θεωρήσεων κινητικότητας για τη νεολαία
Η θεώρηση προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες:
Απασχόληση
Οι κάτοχοι μπορούν να εργαστούν στους περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της φιλοξενίας, του λιανικού εμπορίου και των καθηκόντων γραφείου. Ωστόσο, οι αρχές δεν επιτρέπουν θέσεις εργασίας ως επαγγελματίες αθλητές ή προπονητές.
Αυτοαπασχόληση
Οι κάτοχοι βίζας μπορούν να επιδιώξουν αυτοαπασχόληση μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι αιτούντες μπορούν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία, αλλά δεν μπορούν να απασχολούν άλλους ή να δημιουργήσουν μόνιμες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, ο εξοπλισμός τους δεν πρέπει να έχει αξία άνω των 5.000 λιρών Αγγλίας.
Μελέτη
Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να σπουδάσουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, υπό την προϋπόθεση ότι το μάθημά τους είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της βίζας. Τα βραχυπρόθεσμα μαθήματα και οι πιστοποιήσεις είναι δημοφιλή μεταξύ των κατόχων βίζας. Σημειώστε ότι για ορισμένα μαθήματα, οι αιτούντες θα πρέπει να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό Academic Technology Approval Scheme.
Πώς να υποβάλλετε αίτηση
Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι απλή αν ακολουθήσετε προσεκτικά κάθε βήμα.
Βήμα 1: Υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση.
Ξεκινήστε με τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης στον δικτυακό τόπο του UK Visas and Immigration. Ελέγξτε δύο φορές όλα τα στοιχεία για την ακρίβεια πριν από την υποβολή.
Βήμα 2: Δώστε τα βιομετρικά σας στοιχεία.
Αφού υποβάλετε το έντυπο, θα πρέπει να παρευρεθείτε σε ένα κέντρο υποβολής αιτήσεων θεώρησης. Εκεί, θα δώσετε δακτυλικά αποτυπώματα και μια φωτογραφία.
Βήμα 3: Πληρώστε τα τέλη θεώρησης.
Το τέλος υποβολής αίτησης ανέρχεται σε 298 GBP και οι αιτούντες πρέπει επίσης να πληρώσουν την προσαύξηση για την υγεία των μεταναστών. Η επιβάρυνση αυτή, που σήμερα ανέρχεται σε 776 GBP ετησίως, σας παρέχει πρόσβαση στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό ισχύει για τους φοιτητές και τα εξαρτώμενα μέλη τους.
Βήμα 4: Περιμένετε την επεξεργασία της θεώρησης.
Οι αιτήσεις συνήθως διεκπεραιώνονται εντός τριών εβδομάδων. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις σε περιόδους αιχμής, οπότε κάντε την αίτηση νωρίς για να αποφύγετε το άγχος.
Περιορισμοί
Ενώ το σύστημα προσφέρει μεγάλη ελευθερία, έχει ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσια κονδύλια ή παροχές. Επιπλέον, οι κάτοχοι βίζας δεν είναι επιλέξιμοι για ρόλους που απαιτούν ειδικές άδειες, όπως γιατροί ή οδοντίατροι σε εκπαίδευση.
Παράταση παραμονής
Παρόλο που η βίζα του προγράμματος κινητικότητας για νέους δεν ανανεώνεται, υπάρχουν επιλογές για την παράταση της διαμονής σας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς το παρόν, μόνο οι κάτοχοι από την Αυστραλία, τον Καναδά ή τη Νέα Ζηλανδία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παράταση της βίζας τους.
Αλλαγή σε θεώρηση ειδικευμένου εργαζομένου
Πολλοί συμμετέχοντες μεταβαίνουν σε μια βίζα ειδικευμένου εργαζόμενου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια παραμονή. Για να πληροίτε τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να έχετε προσφορά εργασίας από εγκεκριμένο εργοδότη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εξερευνώντας άλλες οδούς χορήγησης βίζας
Ορισμένοι κάτοχοι θεωρήσεων μεταβαίνουν αργότερα σε οικογενειακές ή επιχειρηματικές θεωρήσεις, ανάλογα με τις συνθήκες και τα μελλοντικά τους σχέδια.
Πρόσφατες ενημερώσεις
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επανεξετάζει συχνά το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων για να διασφαλίσει τη συνάφεια και τον αντίκτυπό του.
Νέες συμμετέχουσες χώρες
Τα τελευταία χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσθέσει χώρες όπως η Ισλανδία στον κατάλογο των επιλέξιμων συμμετεχόντων. Οι διμερείς συμφωνίες συνεχίζουν να επεκτείνονται, αυξάνοντας την προσβασιμότητα του συστήματος θεωρήσεων.
Προσαρμογές ποσόστωσης
Ορισμένες χώρες λειτουργούν με σύστημα ψηφοφορίας, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν, με ποσοστώσεις που καθορίζουν τον αριθμό των ετήσιων αιτούντων.
Συμβουλές κατά την εφαρμογή
Η προετοιμασία είναι το κλειδί για την εξασφάλιση της βίζας σας. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για μια επιτυχημένη αίτηση:
Οργανώστε τα έγγραφά σας
Συγκεντρώστε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης κεφαλαίων και ενός έγκυρου διαβατηρίου.
Υποβάλετε αίτηση νωρίς
Αποφύγετε το άγχος της τελευταίας στιγμής, ξεκινώντας τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων εγκαίρως.
Διπλός έλεγχος λεπτομερειών
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα έντυπα έχουν συμπληρωθεί με ακρίβεια για να αποφύγετε καθυστερήσεις ή απορρίψεις.
Μείνετε ενημερωμένοι
Ελέγχετε τακτικά για ενημερώσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις ποσοστώσεις.
Συχνές ερωτήσεις
Μπορώ να φέρω μαζί μου μέλη της οικογένειάς μου;
Όχι, τα εξαρτώμενα μέλη (σύζυγος ή παιδιά) δεν μπορούν να σας συνοδεύουν με αυτή τη θεώρηση. Πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη δική τους βίζα.
Μπορώ να υποβάλω αίτηση αν βρίσκομαι ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Όχι, πρέπει να υποβάλετε αίτηση εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τι συμβαίνει αν η αίτησή μου απορριφθεί;
Εάν οι αρχές απορρίψουν την αίτησή σας για θεώρηση, θα σας ενημερώσουν για τους λόγους. Μπορείτε να υποβάλετε εκ νέου αίτηση εάν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ασκήσετε έφεση.
Οδηγεί η βίζα κινητικότητας για νέους σε μόνιμη διαμονή;
Όχι, αυτή η θεώρηση δεν οδηγεί άμεσα σε διακανονισμό. Ωστόσο, η μετάβαση σε άλλες οδούς θεώρησης μπορεί να οδηγήσει σε ευκαιρίες μόνιμης διαμονής.
Μπορώ να υποβάλω εκ νέου αίτηση αν έχω χρησιμοποιήσει τη βίζα στο παρελθόν;
Όχι, η βίζα του προγράμματος κινητικότητας των νέων είναι μια ευκαιρία που δίνεται μία φορά στη ζωή. Δεν μπορείτε να υποβάλετε εκ νέου αίτηση εάν έχετε ήδη αποκτήσει αυτή τη θεώρηση.
Ποιο είναι το σύστημα ψηφοφορίας για ορισμένες χώρες;
Ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία, εφαρμόζουν σύστημα ψηφοφορίας λόγω της μεγάλης ζήτησης. Οι επιλέξιμοι αιτούντες πρέπει να εγγραφούν στην ψηφοφορία και ένας περιορισμένος αριθμός επιλέγεται τυχαία για να υποβάλει αίτηση για τη θεώρηση.
Πόσο σύντομα μπορώ να υποβάλω αίτηση για τη θεώρηση κινητικότητας των νέων;
Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας ήδη έξι μήνες πριν από το ταξίδι σας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θυμηθείτε να διαθέσετε χρόνο για την επεξεργασία της θεώρησης, καθώς οι αρχές ενδέχεται να σας ζητήσουν πρόσθετα έγγραφα ή πληροφορίες.
Μπορώ να φύγω και να επανέλθω στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη θεώρηση του προγράμματος κινητικότητας για νέους;
Ναι, μπορείτε να εισέλθετε και να επανέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός της περιόδου ισχύος της βίζας σας.
Τι γίνεται αν γίνω 31 ετών μετά την έκδοση της βίζας;
Εάν συμπληρώσετε το 31ο έτος της ηλικίας σας μετά την έκδοση της θεώρησης, μπορείτε να παραμείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσο διάστημα ισχύει η θεώρηση.
Φωτογραφία από Caspar Rae στο Unsplash