Το Λονδίνο εξετάζει την επιβολή φόρου στους τουρίστες για να αυξήσει τα έσοδα της πόλης

Το Λονδίνο ενδέχεται να ακολουθήσει τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, καθώς εξετάζει τον τουριστικό φόρο ως έναν τρόπο στήριξης των τοπικών υποδομών.

Το Λονδίνο εξετάζει την επιβολή φόρου στους τουρίστες για να αυξήσει τα έσοδα της πόλης featured image

Το Λονδίνο μπορεί σύντομα να ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει φόρο στους τουρίστες. Ο δήμαρχος της πόλης Sadiq Khan έχει εκφράσει την έντονη υποστήριξή του στην ιδέα, η οποία πιστεύει ότι θα μεταμορφώσει την εμπειρία των επισκεπτών.

Ο Khan υποστηρίζει τον “τουριστικό φόρο” του Λονδίνου

Ο δήμαρχος Χαν πιστεύει ότι μια τουριστική εισφορά θα μπορούσε να δημιουργήσει τα αναγκαία κεφάλαια για την πόλη. Για παράδειγμα, επισήμανε πόλεις όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, όπου υπάρχουν ήδη παρόμοιοι τουριστικοί φόροι. Συγκεκριμένα, οι πόλεις αυτές επιβάλλουν μικρά τέλη στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία για τη στήριξη των τοπικών υποδομών. Κατά συνέπεια, ο Χαν υποστηρίζει ότι το Λονδίνο θα πρέπει να εκτελέσει την ίδια κίνηση.

Ο Χαν τόνισε ότι οι τουρίστες γενικά αποδέχονται αυτά τα τέλη όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, πιστεύει ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ανταγωνιστικό παρά το επιπλέον κόστος. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα κεφάλαια θα στηρίξουν άμεσα τις δημόσιες υπηρεσίες και τα πολιτιστικά έργα.

Να τι μπορεί να σημαίνει

Ένας προτεινόμενος τουριστικός φόρος πέντε τοις εκατό επί των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία και Airbnb θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 285 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα, οι αρχές βασίζουν το ποσό αυτό στον τρέχοντα αριθμό επισκεπτών και στις μέσες τιμές διανυκτέρευσης. Ειδικότερα, τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν τα πάντα, από την αναβάθμιση των μεταφορών έως τον καθαρισμό των δρόμων.

Επιπλέον, θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση λιγότερο γνωστών αξιοθέατων και να μειώσει την πίεση στα πολυσύχναστα hotspots. Έτσι, θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών, βοηθώντας παράλληλα και τους Λονδρέζους.

Τουριστικός φόρος σε όλη την Ευρώπη

Πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη χρεώνουν ήδη τους τουρίστες επιπλέον. Για παράδειγμα, το Παρίσι προσθέτει ένα νυχτερινό τέλος με βάση τη βαθμολογία των αστέρων του ξενοδοχείου. Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο χρησιμοποιεί τα έσοδα από τον τουριστικό φόρο για την υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρομοίως, η Βαρκελώνη χρησιμοποιεί κεφάλαια για τη διαχείριση του τουρισμού και τη βιωσιμότητα.

Ως εκ τούτου, η κίνηση του Λονδίνου δεν θα ήταν ασυνήθιστη. Αντίθετα, θα ευθυγραμμίσει την πρωτεύουσα με τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει ακόμη να αποφασίσει για τις λεπτομέρειες εφαρμογής της.

Αντιδράσεις και ανησυχίες της βιομηχανίας

Δεν υποστηρίζουν όλοι την ιδέα. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και οι ηγέτες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας φοβούνται ότι θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια ελκυστικότητα του Λονδίνου. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι επισκέπτες αντιμετωπίζουν ήδη υψηλό κόστος στην πόλη. Ως αποτέλεσμα, ένας νέος τουριστικός φόρος θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις σύντομες διαμονές ή τους οικονομικούς ταξιδιώτες.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι τουρίστες θα πληρώσουν χωρίς παράπονο. Εξάλλου, μερικές λίρες επιπλέον ανά διανυκτέρευση δεν θα διαλύσουν τους περισσότερους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς. Ακόμα κι έτσι, οι φωνές της βιομηχανίας θέλουν περισσότερες διαβουλεύσεις πριν από οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής.

Νομικά εμπόδια

Επί του παρόντος, το Λονδίνο δεν έχει την εξουσία να επιβάλει αυτοτελώς τουριστικό φόρο. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να χορηγήσει άδεια πριν από οποιαδήποτε νέα εισφορά. Παρά το γεγονός αυτό, παρόμοιες πολιτικές έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλού. Για παράδειγμα, η Ουαλία και η Σκωτία αναπτύσσουν τις δικές τους εκδοχές του φόρου.

Εξαιτίας αυτού, οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να επιβάλει το Λονδίνο τον τουριστικό φόρο. Εάν το πετύχουν άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε το Λονδίνο ενδέχεται να ακολουθήσει γρήγορα.

Ισορροπία μεταξύ τουρισμού και τοπικών αναγκών

Η συζήτηση αναδεικνύει ένα ευρύτερο ζήτημα: πώς να διαχειριστούμε την άνθηση του τουρισμού χωρίς να επιβαρύνουμε τους πόρους της πόλης. Αντίστοιχα, ένας τουριστικός φόρος θα μπορούσε να προσφέρει μια δίκαιη λύση. Εξάλλου, οι επισκέπτες επωφελούνται από τις υπηρεσίες της πόλης, αλλά δεν συνεισφέρουν οικονομικά.

Συμπερασματικά, ο προτεινόμενος φόρος αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μοντέλου για τον τουρισμό. Εάν περάσει, θα μπορούσε να βοηθήσει το Λονδίνο να αναπτυχθεί χωρίς να χάσει τη γοητεία του.

Φωτογραφία από Henry Be στο Unsplash

Σχετικά άρθρα

Ενημερωτικό δελτίο

λογότυπο

Το Γραφείο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει πολύγλωσσες πληροφορίες για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το είναι ανεξάρτητο και δεν συνδέεται με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.


Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται. UK ETA OFFICE 2025©