Η προσπάθεια για την κατασκευή ενός τρίτου διαδρόμου προσγείωσης στο αεροδρόμιο Χίθροου βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι θα δώσει ώθηση στην οικονομία, ενώ οι αντίπαλοι φοβούνται περιβαλλοντική ζημία. Η συζήτηση συνεχίζεται, καθώς πολιτικοί ηγέτες και εμπειρογνώμονες του κλάδου τοποθετούνται.
Υποστήριξη για το σχέδιο Heathrow
Η καγκελάριος Ρέιτσελ Ριβς υποστήριξε την επέκταση. Πιστεύει ότι ένας τρίτος διάδρομος προσγείωσης θα αυξήσει τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Η Reeves επιμένει ότι η επέκταση του Heathrow είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Επιπλέον, ένα τέτοιο έργο υποδομής θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ενισχύσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, επιμένει ότι η επέκταση του αεροδρομίου είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Η επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Kemi Badenoch υποστηρίζει επίσης το σχέδιο για το αεροδρόμιο Heathrow. Στο παρελθόν είχε ψηφίσει υπέρ της επέκτασης και παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιο.
Σε συνέντευξή της στην εκπομπή Sunday Morning του Sky News με τον Trevor Phillips, η πολιτικός μίλησε για τη στάση της.
“Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους όταν υπάρχει ένα αεροδρόμιο στην περιοχή τους”, σημείωσε ο Badenoch. “Το ξέρω, γιατί είμαι και εγώ βουλευτής για ένα αεροδρόμιο. Ποτέ δεν ήμουν αντίθετος στην ανάπτυξη ή την ανάπτυξη. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να βεβαιωθώ ότι γίνεται με τον σωστό τρόπο”.
Περιβαλλοντικές και νομικές προκλήσεις
Ωστόσο, οι φωνές της αντιπολίτευσης παραμένουν ισχυρές. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan αντιτίθεται στον τρίτο διάδρομο προσγείωσης του Heathrow, επικαλούμενος περιβαλλοντικές και υγειονομικές ανησυχίες. Προειδοποιεί για αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβο και επιπτώσεις στο κλίμα.
Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι η επέκταση θα παραβιάσει τον προϋπολογισμό άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου. Περιβαλλοντικές ομάδες υποστηρίζουν ότι οι πρόσθετες εκπομπές θα επιδεινώσουν την κλιματική αλλαγή. Οι ακτιβιστές επιμένουν ότι η επέκταση του Χίθροου έρχεται σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου για μηδενικές εκπομπές.
Ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι τα όποια σχέδια αερομεταφορών πρέπει να παραμείνουν εντός των προϋπολογισμών του Ηνωμένου Βασιλείου για τον άνθρακα. Αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στόχου για τη μείωση των εκπομπών κατά 100 τοις εκατό έως το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
“Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην αναπτυξιακή μας αποστολή – τη νούμερο ένα προτεραιότητά μας – και να τηρήσουμε τους προϋπολογισμούς για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μάλιστα ότι η αποστολή μας για καθαρή ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί κεντρικό μέρος της εκπλήρωσης της αναπτυξιακής μας αποστολής”, δήλωσε στο Sky News. “Μακριά από το να βρίσκονται σε αντίφαση, είναι απολύτως συμπληρωματικές”.
Επιπτώσεις στον διάδρομο προσγείωσης του Heathrow
Παρά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, οι οικονομικές συζητήσεις παραμένουν έντονες. Οι υποστηρικτές έχουν επισημάνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις αυξημένες ευκαιρίες παγκόσμιου εμπορίου.
Επιπλέον, η επέκταση του Χίθροου θα ενισχύσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως διεθνούς αεροπορικού κόμβου. Παρόλα αυτά, το έργο συνοδεύεται από οικονομικές προκλήσεις. Το εκτιμώμενο κόστος των 40 δισεκατομμυρίων στερλινών εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις πιθανές αυξήσεις των τελών επιβατών.
Επιπλέον, οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές ζημιές. Συγκεκριμένα, οι εξελίξεις στα βιώσιμα καύσιμα αερομεταφορών (SAF) θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν ορισμένες εκπομπές.
Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δώσει εντολή το 10 τοις εκατό των αεροπορικών καυσίμων να είναι βιώσιμα έως το 2030. Μέχρι το 2040, η απαίτηση αυτή θα αυξηθεί στο 22%. Ως εκ τούτου, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε καθαρότερα αεροσκάφη και λειτουργική αποτελεσματικότητα για τη μείωση των εκπομπών.
Κοινοτική αποδιοργάνωση
Οι τοπικές κοινότητες φοβούνται επίσης ότι η επέκταση του αεροδρομίου Heathrow θα διαταράξει τη ζωή τους. Η κατασκευή μπορεί να οδηγήσει στην κατεδάφιση σπιτιών και η ηχορύπανση μπορεί να αυξηθεί. Επιπλέον, ορισμένοι κάτοικοι ανησυχούν για την πτώση της αξίας των ακινήτων, ενώ άλλοι εκφράζουν ανησυχίες για την ποιότητα του αέρα.
Οι αξιωματούχοι του Χίθροου υπόσχονται μέτρα μετριασμού, αλλά ο κόσμος παραμένει επιφυλακτικός. Ως αποτέλεσμα, τα τοπικά συμβούλια και οι ακτιβιστές συνεχίζουν να αμφισβητούν το έργο.
Φωτογραφία από Jordy Muñoz στο Unsplash