Η ομάδα Facebook πιέζει την ΕΕ να επανεξετάσει τον κανόνα 90/180 ημερών

Η ομάδα France Visa Free πιστεύει ότι η παράταση του κανόνα των 90/180 ημερών θα ήταν επωφελής για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ομάδα Facebook πιέζει την ΕΕ να επανεξετάσει τον κανόνα 90/180 ημερών featured image

Μια ομάδα στο Facebook, “France Visa Free”, εντείνει τις εκκλήσεις της προς την ΕΕ να επανεκτιμήσει τον κανόνα των 90/180 ημερών. Επί του παρόντος, ο κανόνας επιτρέπει στους Βρετανούς υπηκόους να παραμείνουν στην ΕΕ μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ως εκ τούτου, η ομάδα ασκεί πιέσεις προς τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου να πιέσουν για μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής.

Τι είναι ο κανόνας των 90/180 ημερών;

Ο κανόνας 90/180 ημερών της ΕΕ περιορίζει τους πολίτες τρίτων χωρών σε 90 ημέρες το πολύ στη ζώνη Σένγκεν ανά 180 ημέρες. Κατά συνέπεια, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι κατατάσσονται πλέον στους υπηκόους τρίτων χωρών μετά το Brexit, αντιμετωπίζουν σημαντικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Πριν από το Brexit, οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου απολάμβαναν ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, οι σημερινοί περιορισμοί δημιουργούν προβλήματα για τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, τους συχνούς επισκέπτες και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κινητές επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Βρετανοί δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα ακίνητά τους, να επισκεφθούν την οικογένειά τους ή να διεκπεραιώσουν απρόσκοπτα τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Αλλαγή του κανόνα 90/180 ημερών

Η ομάδα France Visa Free, με επικεφαλής τον Steven Jolly, ηγείται των προσπαθειών για την αναθεώρηση του κανόνα. Πρόσφατα, η ομάδα προέτρεψε τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου να πιέσουν για αμοιβαία εξάμηνη απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου με απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, όπως οι κάτοχοι διαβατηρίων της ΕΕ, μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξι μήνες.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η παράταση του κανόνα των 90/180 ημερών θα ωφελήσει τόσο τους Βρετανούς επισκέπτες όσο και τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η εκστρατεία κερδίζει έδαφος μεταξύ των ηγετών του κλάδου.

Η Ένωση Οδικών Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου (RHA) προειδοποιεί ότι ο κανόνας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους Βρετανούς οδηγούς φορτηγών μόλις τεθεί σε λειτουργία το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΕ) της ΕΕ. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από εποχικούς εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου φοβούνται ότι θα χάσουν έμπειρο προσωπικό.

Οφέλη από τη χαλάρωση του κανόνα

Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι ένα ευέλικτο σύστημα θεωρήσεων θα έλυνε πολλά από αυτά τα ζητήματα με τον κανόνα των 90/180 ημερών. Χωρίς αλλαγή, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν λογιστικούς πονοκεφάλους.

Η παράταση του ορίου παραμονής των 90 ημερών θα είχε πολλαπλά οφέλη. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα τα σπίτια τους, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να διατηρήσουν αποτελεσματικότερα τις διασυνοριακές τους δραστηριότητες.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές περιοχές που εξαρτώνται από τον βρετανικό τουρισμό θα δουν αυξημένες δαπάνες των επισκεπτών. Ένα δικαιότερο σύστημα θα ενίσχυε επίσης τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, μειώνοντας τις τριβές μετά το Brexit.

Αν και η αλλαγή δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη με τον κανόνα των 90/180 ημερών, η δυναμική αυξάνεται. Οι υποστηρικτές επιμένουν ότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ έχουν να κερδίσουν από μια πιο ευέλικτη ταξιδιωτική ρύθμιση.

Πολιτική απάντηση

Οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τους την εκστρατεία για τον κανόνα των 90/180 ημερών. Ο συντηρητικός βουλευτής Mark Pritchard ρώτησε πρόσφατα την κυβέρνηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας εξάμηνης ρύθμισης για τη χορήγηση βίζας με την ΕΕ.

Σε απάντηση, ο υπουργός Nick Thomas-Symonds αναγνώρισε τις ανησυχίες του και επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τη βελτίωση των ταξιδιωτικών δικαιωμάτων των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η ΕΕ παραμένει σταθερή στην επιβολή του ισχύοντος κανόνα.

Αυξανόμενο κίνημα

Παρά τις αναποδιές αυτές, η ομάδα France Visa Free παραμένει αισιόδοξη. Σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τις προσπάθειες άσκησης πίεσης, να συνεργαστούν με τους ευρωπαίους νομοθέτες και να συγκεντρώσουν την υποστήριξη του κοινού.

Επιπλέον, η εκστρατεία της ομάδας κερδίζει ευρεία προσοχή. Με την πολιτική υποστήριξη και την υποστήριξη του κλάδου, το κίνημα αποκτά δυναμική.

Προς το παρόν, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να ακολουθήσουν τον περιοριστικό κανόνα 90/180 ημερών. Ωστόσο, η αυξανόμενη πίεση μπορεί τελικά να ωθήσει την ΕΕ να επανεξετάσει τη στάση της. Μέχρι τότε, οι ακτιβιστές συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη και πρακτική λύση.

Φωτογραφία από Global Residence Index στο Unsplash

Σχετικά άρθρα

Ενημερωτικό δελτίο

λογότυπο

Το Γραφείο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει πολύγλωσσες πληροφορίες για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το είναι ανεξάρτητο και δεν συνδέεται με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.


Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται. UK ETA OFFICE 2025©