Οι Βρετανοί ταξιδιώτες μπορεί σύντομα να έχουν μια πιο ομαλή εμπειρία συνοριακού ελέγχου, καθώς η νέα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου πρόκειται να αντικαταστήσει τα διαβατήρια.
Ταξίδι με αναγνώριση προσώπου
Μεγάλες ουρές καθυστερούν τους ταξιδιώτες στα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Ωστόσο, οι τρέχουσες δοκιμές σε τέσσερα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε εξέλιξη για να το αλλάξουν αυτό.
Οι κάμερες υψηλής ισχύος καταγράφουν πλέον τα πρόσωπα και τα συγκρίνουν με τις φωτογραφίες διαβατηρίου τους. Κατά συνέπεια, οι ταξιδιώτες μπορούν άνετα να παραμένουν στα οχήματά τους ενώ διέρχονται από “διαδρόμους χωρίς επαφή”. Επιπλέον, οι κάμερες καταγράφουν επίσης την πινακίδα του οχήματός τους όταν περνούν από συνοριακά σημεία στα λιμάνια.
Με την πάροδο του χρόνου, το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να επεκτείνει αυτό το σύστημα. Υπάρχουν επίσης σχέδια για τη συμπερίληψη του Eurostar και των μεγάλων βρετανικών αεροδρομίων.
Το όραμα του Ηνωμένου Βασιλείου για τα ψηφιακά σύνορα
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή μετανάστευση. Ευθυγραμμίζεται με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA).
Σύμφωνα με την ETA, οι αλλοδαποί που δεν διαθέτουν βίζα θα πρέπει να υποβάλλουν βιομετρικά στοιχεία -όπως δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου- μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα πριν από την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εν τω μεταξύ, οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί πολίτες έχουν ήδη αποθηκεύσει τα βιομετρικά τους δεδομένα στα συστήματα διαβατηρίων. Τα δεδομένα αυτά θα τροφοδοτούν τους ελέγχους αναγνώρισης προσώπου.
Τεχνική αναγνώρισης προσώπου
Επειδή οι προηγμένες κάμερες μπορούν να σαρώνουν τα πρόσωπα των επιβατών μέσα από τα παρμπρίζ, δεν χρειάζεται να σταματήσουν ή να επιδείξουν φυσικά έγγραφα.
Τελικά, το σύστημα θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά σύνορα “χωρίς τριβές”. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος διαβατηρίων, παρά μόνο μια γρήγορη σάρωση προσώπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία υιοθετεί επίσης αυτή την τεχνολογία για τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύντομα, οι Βρετανοί που επιβιβάζονται στο Eurostar θα μπορούν να παρακάμπτουν εντελώς τους χειροκίνητους ελέγχους.
Σε όλο τον κόσμο, χώρες όπως η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς δοκιμάζουν παρόμοια βιομετρικά συστήματα. Είναι σαφές ότι τα ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια γίνονται ο κανόνας.
Ακολουθώντας αυτή την τάση, το Ηνωμένο Βασίλειο τοποθετείται ως ηγέτης στην τεχνολογία των συνόρων. Ταυτόχρονα, ο διεθνής συντονισμός παραμένει ζωτικής σημασίας.
Ηθικές ανησυχίες για την αναγνώριση προσώπου
Παρόλα αυτά, δεν είναι όλοι σύμφωνοι. Για παράδειγμα, οι υπέρμαχοι της ιδιωτικής ζωής προειδοποιούν ότι η συλλογή δεδομένων προσώπου εγείρει ζητήματα παρακολούθησης και ηθικής.
Παρόλο που τα βιομετρικά δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα, η ασφαλής αποθήκευση τους παραμένει κορυφαία ανησυχία. Εξάλλου, κανένα σύστημα δεν είναι εντελώς ακίνδυνο.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση υπόσχεται αυστηρούς κανόνες προστασίας των δεδομένων και περιορισμένη πρόσβαση στις πληροφορίες. Πρέπει όμως να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού.
Πιθανά εμπόδια
Παρά τον ενθουσιασμό, υπάρχουν εμπόδια μπροστά μας. Τεχνικές δυσλειτουργίες ή σφάλματα λογισμικού θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη ή να δημιουργήσουν εμπλοκές στα σύνορα.
Επιπλέον, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προσαρμοστούν. Ορισμένοι μπορεί να αντισταθούν στη χρήση της αναγνώρισης προσώπου, ιδίως χωρίς σαφείς οδηγίες ή επιλογές εξαίρεσης.
Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι. Πιστεύουν ότι οι πρώιμες δοκιμές θα επιλύσουν τα προβλήματα πριν η τεχνολογία επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο.
Το μέλλον του ελέγχου των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου
Τα επόμενα χρόνια, το διαβατήριο μπορεί να γίνει εφεδρικό και όχι απαραίτητο. Με τον καιρό, τα βιομετρικά στοιχεία θα μπορούσαν σύντομα να κυριαρχήσουν στα διεθνή ταξίδια.
Ακόμα κι έτσι, η ισορροπία είναι το κλειδί. Το σύστημα πρέπει να παραμείνει γρήγορο, ασφαλές και να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα.
Προς το παρόν, οι Βρετανοί ταξιδιώτες μπορούν να περιμένουν μικρότερες ουρές και ομαλότερα ταξίδια – εφόσον η τεχνολογία αποδίδει όπως υπόσχεται.
Η αναγνώριση προσώπου στα σύνορα θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν οι Βρετανοί. Τελικά, αυτό το μέλλον υψηλής τεχνολογίας μπορεί να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Εικόνα από freepik