Όλο και περισσότεροι Βρετανοί διπλοί υπήκοοι μοιράζονται την αγανάκτησή τους για το σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνολικά, πολλοί ισχυρίζονται ότι το νέο σύστημα έχει δώσει ασαφείς, ασυνεπείς και βαθιά απογοητευτικές οδηγίες.
Ποια είναι η ETA;
Η ETA είναι μια νέα ψηφιακή απαίτηση εισόδου για τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα και εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό τη βελτίωση του συνοριακού ελέγχου. Είναι παρόμοιο με το επερχόμενο σύστημα ETIAS της ΕΕ.
Αρχικά, η ΕΤΑ ίσχυε για υπηκόους του Κατάρ και άλλων κρατών του Κόλπου. Αργότερα, κάλυψε επίσης ευρωπαϊκές και ορισμένες μη ευρωπαϊκές εθνικότητες.
Σύγχυση για τους διπλούς υπηκόους
Οι Βρετανοί διπλοί υπήκοοι αντιμετωπίζουν τώρα απροσδόκητες επιπλοκές. Συγκεκριμένα, πολλοί ζουν στο εξωτερικό και ταξιδεύουν με διαβατήρια εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, οι κανόνες ΕΤΑ τους δημιουργούν σύγχυση.
Για παράδειγμα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι χρειάζονταν ETA ακόμη και αν είχαν έγκυρο βρετανικό διαβατήριο. Εν τω μεταξύ, άλλοι έμαθαν λανθασμένα ότι δεν χρειάζονταν.
Σύμφωνα με το The Local, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να δήλωσε ότι οι Βρετανοί διπλοί υπήκοοι μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς απόδειξη της βρετανικής ιθαγένειας.
“Αναγνωρίζουμε ότι η εισαγωγή της ETA αποτελεί ουσιαστική αλλαγή για τους Βρετανούς διπλούς πολίτες των επιλέξιμων για ETA υπηκοοτήτων, και επί του παρόντος επιτρέπεται να ταξιδεύουν με το μη βρετανικό διαβατήριό τους χωρίς ETA ή απόδειξη της βρετανικής ιθαγένειας, ενώ το σύστημα βρίσκεται σε εφαρμογή”, σημείωσε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Διπλές Εθνικές στο Limbo
Αργότερα, στις 7 Απριλίου, το γραφείο σημείωσε ότι αναμένει από τις αεροπορικές εταιρείες να μην αρνούνται την επιβίβαση σε τέτοιους Βρετανούς διπλούς υπηκόους. Συγκεκριμένα, μπορούν να πετάξουν χωρίς βρετανικό διαβατήριο ή απόδειξη της βρετανικής ιθαγένειας.
“Αναγνωρίζουμε ότι η εισαγωγή της ΕΤΑ είναι μια ουσιαστική αλλαγή για τους Βρετανούς διπλούς πολίτες των επιλέξιμων για ΕΤΑ υπηκοοτήτων. Κατά την τρέχουσα μεταβατική περίοδο, δεν αναμένουμε από τους αερομεταφορείς να αρνηθούν την επιβίβαση σε επιβάτες που δεν μπορούν να προσκομίσουν έγκυρο βρετανικό διαβατήριο ή πιστοποιητικό δικαιώματος”.
Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε επίσης τους Βρετανούς διπλούς υπηκόους να “προβούν στις απαραίτητες ρυθμίσεις” για να “αποφύγουν τις επιπλοκές”.
Ως εκ τούτου, αυτή η αβεβαιότητα έχει αφήσει πολλούς σε δύσκολη θέση. Ορισμένοι μπορεί να μην αποκτήσουν βρετανικό διαβατήριο ή πιστοποιητικό δικαιώματος λόγω της αρχικής συμβουλής ότι δεν είναι απαραίτητο. Από την άλλη πλευρά, άλλοι έχουν μείνει να ψάχνουν για τέτοια έγγραφα προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία.
Συνολικά, οι ταξιδιώτες και οι εμπειρογνώμονες σε θέματα μετανάστευσης χαρακτήρισαν την επίσημη καθοδήγηση “ασαφή” και “παραπλανητική”. Επιπλέον, οι κανόνες φαίνεται να αλλάζουν χωρίς κατάλληλη ειδοποίηση.
Έλλειψη σαφούς επικοινωνίας
Οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχε να επικοινωνήσει με σαφήνεια τις αλλαγές. Ως αποτέλεσμα, οι ταξιδιώτες δεν γνωρίζουν τι να περιμένουν.
Αυτή η αποσύνδεση έχει επίσης προκαλέσει σύγχυση σε κάθε βήμα του ταξιδιού. Επιπλέον, έχει επίσης υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
Οι Βρετανοί διπλοί υπήκοοι ανέφεραν επίσης “δυσλειτουργία” στο έντυπο αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, το έντυπο εμποδίζει τους Βρετανούς διπλούς υπηκόους χωρίς βρετανικό διαβατήριο να δηλώσουν ότι είναι Βρετανοί.
Ταξιδιωτικοί εμπειρογνώμονες και οργανώσεις αποδήμων έχουν παροτρύνει την κυβέρνηση να δημοσιεύσει λεπτομερείς οδηγίες. Μέχρι τότε, η αβεβαιότητα συνεχίζει να αυξάνεται.
Τι ακολουθεί;
Η ΕΤΑ θα επεκταθεί περαιτέρω το 2025. Ωστόσο, χωρίς σαφέστερους κανόνες, πολλοί φοβούνται μεγαλύτερο χάος.
Οι Βρετανοί διπλοί υπήκοοι ζητούν απλώς σαφήνεια. Μέχρι να συμβεί αυτό, λένε ότι τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αγχωτικά και απρόβλεπτα.
Φωτογραφία από Ethan Wilkinson στο Unsplash